Trauma

Sommige dingen zijn te erg Om ze ineens te kunnen vatten

Trauma

Soms zijn er nare gebeurtenissen geweest in je leven. Waarbij gevoelens van angst, schaamte, boosheid en chaos zijn ontstaan. Je hebt jezelf willen of moeten beschermen voor deze gevoelens. Soms met niet effectieve overlevingsstrategieën of afweermechanisme. Het kan helpend zijn deze strategieën te onderzoeken. Ook kunnen denkpatronen zijn ontstaan om de werkelijkheid hanteerbaar te maken. Echter, de vraag is of dit constructieve denkpatronen zijn als je verdrietig bent of als je het moeilijk hebt.

Ook spreken we soms over werkschema’s met oorzaak en gevolg, denkstructuren en aannames. Soms ervaar je een fysieke onrust, vage depressie of melancholie, onhanteerbare angst, schaamte, afwijzing van jezelf, oncontroleerbare driften.  In de therapie gaan we deze emoties, gedachtenpatronen of schema’s onderzoeken en leren verdragen door ze te begrijpen. Taal speelt hier een belangrijke rol.  EMDR behoort tot de mogelijkheden.

Trauma Tr

Andere dingen - naakt - opspelend onuitwisbaar in al hun gruwelijkheid zijn te erg om ze ooit te kunnen bevatten. Pas later, in alle eenzaamheid, in de herinnering, beginnen ze door te dringen, wanner de aarde is gedroogd als het stof is gedaald, wanneer je om je heen kijkt en merkt Dat je – tot je grote verbazing – in een andere wereld staat (Donna Tartt)

Kennismaken?

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen, of zit je met vragen? Twijfel dan niet om contact op te nemen!